Spirit Architect  –  Anthology

A Spirit Architect nevezetű formáció 3 zseniális macedón agy szüleménye: Angel Zdravkovski, Stefan Mihajlovski és Vladimir Kostovski.

 A produceri és zeneírási munkáikat 2003 táján kezdték el, zenéiket 2012 körül olyan nagyobb kiadók adták ki, mint az Ovnimoon Records, BMSS, Dacru Records és a Geomagentic Records.

image

Két kislemez (Reshaping Reality, Source Field) után végre megérkezett a teljes hosszúságú album is, az Anthology, ami valójában a korábbi műveiket szedi egy kosárba.

1. Morning Glory
Remekül felépített kezdés, már a címválasztás is egy növényben rejtőző pszichedelikumra utal. Nagyon szép dallamos mű. Elhangzik benne egy Ken Kesey idézet is, mert mostanában ez a menő.

2. Vertigo
Kb. két és fél perc felvezetés után tényleg egy igazi szédülős, táncolós pszichedelikus zenét hallhatunk. Van benne egy rész, ami nagyon hasonlít a többi Ovnimoon-os zenészhez, de abszolút nem zavaró, sőt kellemes.

3. Newborn
Örülök, hogy rákerült ez a szám is az albumra. Viszi tovább az előző szám spiritualitását, széttépi az agyad, hogy valami igazán nagy dolog születhessen újra a helyén.

4. Spiritual
Újabb csoda zene. Ilyenkor sajnálom, hogy őket senki nem hívja kishazánkba, csak a progi meg a dark, minden évben ugyanazok. Ez az a szám, amit félidőben kell játszani a bulin. Itt már érzel mindent, és mindenkit.

5. La Danza Espiritual
Huhuuu, ez a kedvenc számom az albumról. Ovnimoon mesterrel közös szerzeményük, 13-ban már ő is rányomta az albumjára. Van benne egy vékony hang, talán egy imádság, ami engem amúgy is kikészít a pszichedelikus zenékben. Időnként hallatszik a La Danze Espiritual cím is, persze suttogva, mintha nem tudnánk, hogy ez tényleg egy spirituális tánc.

6. Under Your Mind
Ez se új szám. Lassacskán rá kell jönnünk, hogy bizony az építész urak összeszedték az eddigi trackjeiket és kiadták egy albumon. Ami nem baj, mert legalább minden egy helyen van. Madárcsicsergéssel kezdődik, aztán persze eltűnik, és jönnek a megszokott dallamok.

7. The Holographic Sphere
Egy régebbi Ovnimoon szám remixelve. Nagyon sokan remixelték ezt a számot, szeretem az eredetit is, meg ezt is. Nehéz mellélőni egy jó szám újradolgozása közben. Érződik rajta a Spirit Architect stílus, vagyis egy kicsit talán spirituálisabb, mint az eredeti.

8. Reshaping Reality (A Valóság újraformálása)
Yee, rákerült a harmadik szám is az előző EP-ről. Tök vicces, hogy az egész album csak a táncról és a szpiritről szól. Minden egyes szám jól megcsavarja az agyad, nincs megállás. Mondjuk, miért is állnánk meg? ☺

9. Bliss
Ezt a számot eddig nem ismertem, sose hallottam (pedig ez se új). Azt hihetnénk, hogy majd a végére biztos valami light-os jön, aha, nem!