VA – What a Blast!

November utolsó napján jelent meg a What a Blast , a GrünerStrahlRecords első válogatáslemeze.

 A kiadó még friss és olyan fiatal tehetségekkel rendelkezik, mint ShakyyY, Helix One és Kattula. A csaknem két óra hosszúságú lemezen BPM-ben sincs hiány, hiszen a kezdési 170-es ütésszám a végére 210-re változik.

a1340621506_101. A.T.O.A.M – Intelligent Dark Music
2. Phal:anx – Syntax Error
3. Duke A – M.U.T.O
4. Hyperburst – Hyper Sensory Perception
5. Nibiru – Chicken Manchurian
6. Helix One – From The Limit To The Limit 
7. Kaikkialla – This River Flows For You
8. GunaTama (Catharsys vs. Katulla) – Samadhi
9. Mentalecho – Do You Believe In Magic
10. Alien Hardware – Out of Control
11. Skup – Raving Mad
12. Txubaka – Enigma
13. GoaSteve – Brainfart 
14. Setek – Saptarishi
15. CriticalFreak – Lsd Inferno
16. Shakyyy – Blasted Alien
17. Metahuman – Sunglasses

A portugál A.T.O.A.M (Acid Trip On A Mountain) nyitja a lemezt az Intelligent Dark Music című számával. Nagyszerű indítást hallhatunk az album „leglassúbb” zenéjével. Az osztrák Triptec Records alapítója, Phal:anx veszi át a stafétabotot, a Syntax Error című zenéjével. A görög ifjonc, Duke A most a majd tíz perces M.U.T.O című művével mutatja be sokszínűségét. Zenéjében éppúgy jelen van a house-techno-rave vonal, mint az experimental és hitech stílus. Visszakanyarodva a portugálokhoz, Hyperburst folytatja a sort egy kicsit gyorsabb és talán vidámabb alkotással.
Nibiru Mandzsúriai csirkét szolgál fel ebédre, amit jó ízzel el is fogyasztunk, és megköszönjük a igényes tálalást.

Helix One hard technoval kezdte valamikor a kétezres évek elején, és ez valamennyire még most is érződik egyes művein. A From The Limit To The Limit zenéjében azért bőven hallhatunk csodás hitech elemeket , 184 BPM-es határokat feszegetve. És végre egy mindenkinek ismerős zenész – Kaikkialla – aki nemrég hazánkban is játszhatott. A This River Flows For You bizony egy gyöngyszem az albumon, a belga úriembertől jól megszokott gondos csomagolsában kapjuk meg hitech adagunkat.

Catharsys vs. Kattulla fokozza az unalmasnak aligha mondható hangulatot Samadhi című számával. A GunaTama projekt e két német zenész együttműködésének gyümölcse. Mentalecho zárja a 190 BPM-es zenék sorát a Do You Believe In Magic zenéjével, melyben lelkesen megmutatja a varázserejét, ha valaki esetleg kételkedne tehetségében. Hohó, Nasgul a fedélzeten! Illetve ezúttal Alien Hardware, aki egyre több válogatáson tűnik fel mostanában. Az Out Of Control egy igazi remekmű lett, amire bátran büszkék lehetünk magyarként és nem magyarként egyaránt.

Közeledve a lemez vége felé Skup varázsol német rave hangulatot a Raving Mad-del, majd újra egy portugál újonc tűnik fel Txubaka személyében. A kiadó üdvöskéje, GoaSteve már-már súrolja a 200 BPM-et Brainfart című alkotásával. Egyébként a februárban megjelenő Sacred Frequencies válogatáslemezre írt hiperszónikus művét már hallgathatjuk Soundcloud csatornáján. Setek csaknem tizenegy perces hitech-kel mutatja be a hét bölcset, vagyis a Saptarishi-t. Hihetetlen energikus és túlontúl pszichedelikus alkotás, mely teljesen magával ragadja a hallgatót.

Ezek után CriticalFreak buzdít a hitech zene pszichedelikummal való megélésére az LSD Inferno című számával. Az ugyancsak GrünerStrahlRecords-os Shakyyy sem maradhat ki, kinek köszönhető ez a válogatás. A Blasted Alien-re keresztelt munkája kellő energiát ad az album lezárásához. Metahuman bónusz trekkje zárja a sort Sunglasses című nosztalgikus zenéjével.

Összességében a GrünerStrahlRecords elég ütős első lemezt hozott össze a fiatal, feltörekvő zenészek generációjából. A következő hasonló kiadvány március végére várható SpaceFriends címmel, amin a Horsepower Productions és GrünerStrahlRecords egyesíti erőit! Mindenképpen várjuk a folytatást!